SZKOLNY KONKURS WIEDZY O WIELKIEJ BRYTANII DLA GIMNAZJALISTÓW - PDF

Description
SZKOLNY KONKURS WIEDZY O WIELKIEJ BRYTANII DLA GIMNAZJALISTÓW 1. Wybierz właściwą odpowiedź. (25 punktów) 1) Cardiff is: A) the capital of Wales B) the main city of Ireland C) a famous castle in Scotland

Please download to get full document.

View again

of 6
All materials on our website are shared by users. If you have any questions about copyright issues, please report us to resolve them. We are always happy to assist you.
Information
Category:

Self Improvement

Publish on:

Views: 7 | Pages: 6

Extension: PDF | Download: 0

Share
Transcript
SZKOLNY KONKURS WIEDZY O WIELKIEJ BRYTANII DLA GIMNAZJALISTÓW 1. Wybierz właściwą odpowiedź. (25 punktów) 1) Cardiff is: A) the capital of Wales B) the main city of Ireland C) a famous castle in Scotland 2) The Queen lives in London in: A) Buckingham Palace B) Westminster Abbey C) Hampton Court 3) Snowdon is: A) a castle in Wales B) the highest point in Wales C) the highest point in Scotland 4) What is Stonehenge famous for? A) ancient temples B) stones C) statues 5) What is the most famous shopping street in London? A) Fleet Street B) Oxford Street C) Baker Street 6) What is the name of the newspaper street in London? A) Baker Street B) Fleet Street C) Oxford Street 7) Where can you admire the Crown Jewels? A) British Museum B) Tower of London C) Hampton Court 8) What was the name of the ship when the Puritans sailed to America? A) Victory B) Britannica C) Mayflower 9) The soldiers who guard the Tower of London are called: A) Cheeseaters B) Beefeaters C) Toasteaters 10) What age can you drive a car in Britain? A) 13 B) 17 C) 19 11) London underground is called: A) subway B) the line C) the tube 12) We associate Guy Fawkes with: A) King James I B) Queen Elizabeth C) King Henry VIII 13) Oxford and Cambridge Universities date back to: A) 12th century B) 13th century C) 11th century 14) The government buildings in London are: A) at 10 Downing Street B) in Trafalgar Square C) in Whitehall 15) Where are English kings and queens crowned? A) Canterbury B) St. Paul s Cathedral C) Westminster Abbey 2 16) What is Big Ben? A) a tower B) a bell C) a clock 17) The population of Great Britain is: A) 49 million B) 59 million C) 69 million 18) The Beatles were the music group originated in... A) Liverpool B) London C) Cambridge 19) The flag of the United Kingdom is known as: A) The Union Jack B) The Badger C) The Flag of Dragon 20) Where does the Changing of the Guard take place? A) Westminster B) Hyde Park C) Buckingham Palace 21) The national emblem of England is: A) the rose B) the leek C) the thistle 22) The Great Fire of London took place in: A) 1664 B) 1666 C) ) Which of the following is not the part of Great Britain: A) Northern Ireland B) Wales C) Scotland 24) How many wives did Henry VIII have? A) 8 3 B) 6 C) 3 25) Edinburgh is: A) the largest Scottish town B) the capital of Scotland C) the oldest Scottish town 2. Wybierz właściwą odpowiedź: TRUE lub FALSE (20 punktów) 1) Queen Victoria is the queen who had the longest reign in the British history. 2) Iron Lady was the nickname of Lady Di. 3) A double-decker is a kind of a ship. 4) Robin Hood is a legendary outlaw hero who lived with his men in Sherwood Forest. 5) Gatwick is Britain s largest international airport. 6) Ben Navis is the highest mountain in Britain. 7) The head of the Church of England is the Archbishop of Canterbury. 8) The United Kingdom consists of England, Scotland and Wales. 9) English Parliament consists of two houses known as the House of Commons and the House of Lords. 10) There are 3 terms in the school year in England. 11) The most popular traditional British dish is fish and chips. 12) William Shakespeare was born in Cambridge in 13) Sherlock Holmes is the most famous detective in the stories by Arthur Conan Doyle. 14) Loch Ness is Scottish best known lake, where a large prehistoric monster is said to be living. 15) The main square of central London, where there a number of famous buildings and monuments is called Trafalgar Square. 16) Charles Dickens is known as the author of Alice in Wonderland. 17) Madame Tussaud s is a famous waxworks museum in London. 18) Hadrian s Wall is an ancient wall built by order of the Roman Emperor Hadrian in the 2nd century AD to defend the northern border of England against attacks by Celtic tribes. 19) British currency is pound; it is divided into penny (pence). 20) Jane Austen s the most popular novel is Lord of the Flies. Opracowała: Elżbieta Bernaś na podstawie An A to Z of British life Adriana Room a Klucz I. (25 punktów 1 punkt za każdą poprawną odpowiedź) 1-A 6-B 11-C 16-B 21-A 2-A 7-B 12-A 17-B 22-B 3-B 8-C 13-B 18-A 23-A 4-B 9-B 14-C 19-A 24-B 5-B 10-B 15-C 20-C 25-B 5 II. (20 punktów 1 punkt za każdą poprawną odpowiedź) 1-T 6-T 11-F 16-F 2-F 7-F 12-F 17-T 3-F 8-F 13-T 18-T 4-T 9-T 14-T 19-T 5-F 10-T 15-T 20-F 6
Related Search
Similar documents
View more...
We Need Your Support
Thank you for visiting our website and your interest in our free products and services. We are nonprofit website to share and download documents. To the running of this website, we need your help to support us.

Thanks to everyone for your continued support.

No, Thanks