Place de la République - PDF

Description
Place de la République TVK / Press kit - Place de la République - June 2013 Place de la République Technical sheet Location Place de la République. Paris 3rd, 10th and 11th arrondissements Schedule Competition

Please download to get full document.

View again

of 21
All materials on our website are shared by users. If you have any questions about copyright issues, please report us to resolve them. We are always happy to assist you.
Information
Category:

Bills

Publish on:

Views: 42 | Pages: 21

Extension: PDF | Download: 0

Share
Transcript
Place de la République TVK / Press kit - Place de la République - June 2013 Place de la République Technical sheet Location Place de la République. Paris 3rd, 10th and 11th arrondissements Schedule Competition winners January 2010 Studies April June 2011 Preliminary works July December 2011 Works (in phases) January Spring 2013 Handover of square 16 June 2013 Handover of Monde & Médias Pavilion mid-july 2013 Key figures Dimensions of square 280m x 120m Pedestrian area 2 ha Bus, taxi and cycle lane 7m wide, reduced-speed traffic Ratio of pedestrians: traffic Before: 2/3 traffic, 1/3 pedestrians After: 2/3 pedestrian, 1/3 traffic Seating - ground (wide steps + base of statue) - 24 wooden benches + 1 platform - movable chairs available Water - statue basin (3m wide around the base of the statue) - 276m² reflecting pool (23mx12m) + sprays Lighting - 34 lighting masts, 10 of them equipped with signal bark - 19 historic candelabra, restored Materials 3 sizes of concrete slabs on the concourse (14 cm thick) and on the north and south pavements (12 cm thick): - large (192x68) in the centre of the concourse - average (95x34) over the rest of the concourse - small (48x17) on the pavements + Parisian asphalt on the west and east pavements (continuity) Trees plane trees - 18 honey locust trees - 1 wild cherry (tree of secularism) - Trees before transformation: 83 on the esplanade / 142 around the perimeter - Trees in the new square: 97 on the esplanade / 154 around the perimeter Monde & Médias Pavilion Volume of 9mx18m (162m²) with 3m headroom surmounted by a 0.75m thick roof providing a generous cantilever (8.7m deep) Redevelopment of the square TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June The largest pedestrian square in Paris TVK - Pierre Alain Trévelo and Antoine Viger-Kohler - hand over the redevelopment of the Place de la République, inaugurated by the mayor of Paris on June 16th Due to its exceptional size (120m by nearly 300m), its symbolic dimension as a representative public statement and its location in the city, the Place de la République occupies a special place in the international hub that is Paris. The redevelopment of the Place de la République is based on the concept of an open space with multiple urban uses. The elimination of the traffic circle frees the site from the dominating constraint of motor vehicle traffic. The creation of the concourse marks the return of calm in an airy, uncluttered two hectare space. The new square, now skirted by motor traffic, creates a large-scale landscape and becomes an urban resource, available and adaptable for different uses. Clear connections with the large boulevards promote a new balance centred on soft transport for pedestrians, cyclists and public transport. The statue of Marianne, the reflective pool, the pavilion and the rows of the trees form a strong axis. This harmony is amplified by the serene balance of the mineral element and a very gentle slope of 1%. All these elements contribute to both the interpretation of unitary materials in a perennial and contemporary manner and multiple explorations (colours, water, lights) creating different urban ambiances. The Place de la République is now a new centre of attraction, a place for exchanges and meetings. Two terraces incorporated into the continuity of the square encourage people to sit down and relax. The south-west part of the square houses a 162 m² pavilion also designed by TVK, a unique building, glazed throughout to retain a continuous impression of this singular space. The layout is conceived by NP2F architectes. The Place de la République is now the largest pedestrian square in Paris. TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June Existant Before transformation: 2/3 traffic 1/3 pedestrian area The articulation of public and pedestrian areas ProjetToday: 2/3 pedestrian area 1/3 traffic Espace piéton : 35% de la surface totale de la place soit 12000m² Espace piéton sur le terre-plein central : 20% de la surface totale soit 6300m² Abandoning the traffic circle model The redevelopment of the Place de la République is based on a decision to create the largest possible public pedestrian area. Paris was in need of an exceptionally large and versatile public place, like an open field in the heart of the city, a feature found in many other large cities. Also, it was essential to move away from the traffic circle model. Functional & environmental dissymetry Two-fold dissymetry, both functional and environmental, is used along the long axis of the square to blend it into the general urban setting. Espace piéton : 70% de la surface totale de la place soit 24000m² Espace piéton sur le parvis central : 57% de la surface totale soit 20000m² Motor traffic has been reorganised. It now runs along the southern edge and two smaller sides of the square only. Now that the traffic runs in both directions and the pavements have been widened, the road is much more similar to the large Parisian boulevards. The environmental approach Unity and balance The Place de la République is also open to varied groups participating in a very wide range of activities. The aim of the project was to cater for these users by changing the balance between the roadway and the concourse. The most important challenge was to reunify and harmonise the attributes of a city with those of a local neighbourhood. Traffic flows Genuine intermodality The atmosphere of the square is highly dependent on the flow of traffic, and particularly public transport. A lane reserved for buses, taxis and cycles runs along the north eastern side of the square, under the trees, connecting with the Rue du Faubourg du Temple. This creates a smooth flow of traffic and at the same time fosters intermodality. Almost all the bus stops are located very close to the main Metro exits and/or cycle/taxi stations. The vast pedestrian area makes it easy to change from one mode of transport to another. A comfortable square, conscious of its environment From an environmental point of view, traffic has been routed through the shaded area of the square to free up a large pedestrian area in the sunny part. The square is comfortable as a result of a strategy that is at once urban, landscaped and architectural. The process is underpinned by the use of perennial materials and economic techniques. Simple measures have been implemented to prevent the square becoming a heat island : - increasing planting and creating a unit of vegetation to provide maximum mass effect; - allowing the sun to penetrate and positioning the pedestrian areas in the sunniest areas; - taking advantage of the summer breezes, which are cooled by contact with the sheets of water in the centre and west of the esplanade; - blocking the cold winter winds by thickening the vegetation in the north; - using the layout and materials to improve comfort and combat the heat island effect; - supporting and consolidating the usage dynamic in the square to suit the prevailing conditions. TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June Map of the parisian underground network TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June Composition of the area & surface The surface The surface consists of paving slabs of different colours and sizes. The shady areas of the square are paved mostly in darker colours, while the open areas are generally paler. The choice of prefabricated concrete ensures good performance in all weather, offering maximum resistance to the greatest variety of uses. This material also enables the use of monochrome colours, creating continuity with the surrounding surfaces of roads and roofs. Three types of concrete paving slabs have been used in the square, reflecting its overall layout: - large module prefabricated slabs in the centre of the concourse, to give a wide perspective and cater for largescale uses, - medium module prefabricated slabs for the rest of the esplanade along the concourse, - and lastly, small module prefabricated slabs (on a more ordinary scale) for the north and south pavements. The bus lane to the north of the square is made of poured concrete. A large garden, a large concourse The square is unified by the single grand compositional movement and the one inorganic surface treatment. This unity helps to indicate three distinct sections: the urban garden of over 2,000 m², planted and organised into several sub-areas; the central concourse of almost 12,000 m² and 35 metres wide with the statue de la Republique as the focal point; the continuity of all the boulevards, with the road system on three of its sides and the widened pavement (13 metres on the longer side to the south west, which is the busiest side). The terraces on the Place de la République At the rear end of the esplanade, two flat terraces are each marked by a single step on three of their sides, which conducive to sitting and socialising. The new tree planting establishes a specific ambiance. The terraces will be equipped with movable structures expressing day-to-day and local themes, and changing with the seasons (roundabout, toy library etc.). The playground is now located on the east terrace. Levels The density of the networks present under the Place de la République mean it also serves as a roof : the site is home to five Metro lines, sewers, telecom tunnels, etc. The levels create a main movement of great simplicity, vital to the spatial comprehension of the square and an understanding of its vastness. The simple 1% incline of the central concourse reveals two wide terraces at the back of the esplanade, in keeping with the scale of the surrounding area. The terraces continue the concourse but are edged to the north with steps. Between these terraces, the ground drops consistently towards the two large palace buildings and the shared trafficked area (pedestrians, cycles, buses, taxis), providing continuity of traffic flow and excellent accessibility. Axonometry of terraces TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June Water Water - in various forms and with a myriad of uses (climatic, social, recreational, aesthetic) - is a key feature of the central esplanade. The monument basin The statue de la Republique dominates the centre of the new pedestrian esplanade. The new base takes the form of a large circular basin, at the edge of which visitors can sit, walk, play, or examine the bas-reliefs. During the summer months, it is filled with water, adding to the number of uses. The base also houses a new lighting system for the statue. Spotlights, sunk under the sheet of water, project moving reflections over the entire monument.. The reflecting pool On the west concourse of the esplanade, facing the Monde & Médias Pavilion, the theme of water is repeated in a minimal, contemporary version. In summer, a fine sheet of water runs down the 1% slope, covering an area of more than 270m² (23mx12m). Sprays are connected to this sheet of water. When switched off, they affect neither the topography nor the uses of the concourse, so are almost imperceptible. TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June Axonometry of the reflecting pool Axonometry of the statue basin TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June Axonometry of the layout of the square TVK TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June Plan: Monde & Médias Pavilion / TVK: Building - NP2F : - layout Cross section: Monde & Médias Pavilion Monde & Médias Pavilion / TVK: Building NP2F: layout The Monde & Médias Pavilion In line with the principles adopted by TVK in their redevelopment of the Place de la République, the Monde & Médias Cafe Pavilion is a perennial building, designed to last. It must be scalable and adaptable, but must also be a strong presence, opening onto the square. It is the only building in the project. The Pavilion is sited on the west concourse, in line with the reflective pool and the statue de la Republique. It is fully glazed so as not to obscure the view and provides a continuous vista of the square. The pavilion will contain a Monde & Médias themed cafe, consisting of one area selling light snacks and others that can be converted to accommodate events, exhibitions or public discussions. The interior layout is being designed by NP2F Architects. Handover mid-july 2013 TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June Urban furniture The square's identity is reinforced by a number of strong characteristic elements such as the large lighting masts set along the edge of the square. They are in keeping with the large scale of the place, and at the same time help to keep a vast central space free of any verticality (except for the trees and statue). Seating The redevelopment project provides for three different types of seating, each meeting different requirements: - the ground, which in itself already offers substantial possibilities for seating on the wide steps to the north of the square and the new base of the statue; - wooden benches designed by TVK, set along the esplanade and on the peripheral pavements; - a wooden deck facing Boulevard Voltaire and close to the Metro exit on the central island, also designed by TVK; - movable chairs available to everyone. TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June Plan of uses for the square TVK - Martin Etienne TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June Place de la République before the transformation TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June Place de la République before the transformation The new Place de la République TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June TVK Architects and Urban Planners Trained in Paris and at Harvard, Pierre Alain Trévelo and Antoine Viger-Kohler founded TVK in NEWS TVK Handed over in 2013 Handed over in 2013 selection 2013 le TVK has gained recognition through its ability to take a new, decompartmentalised look at subjects strongly affected by complex realities, winning Palmarès des Jeunes Urbanistes and Nouveaux Albums des Jeunes Architectes awards in 2005 and 2006, respectively. TVK now has a very broad portfolio of work and tends towards an open, collective approach, particularly in complex architectural achievements such as the Group Scolaire Olympe de Gouges in Arcueil, the largest ENERGIE 0 school complex in France, a student residence in Arcueil, affordable housing in Arcueil and urban studies improving integration, such as the urban insertion study for the Periphérique, the redevelopment of the Porte Pouchet sector in Paris and the Garonne Eiffel urban project in Bordeaux. TVK is a part of the Atelier International du Grand Paris. 58 middle-class housing units at Valenton for Immobiliere 3F 93 housing units in the Chaperon Vert development zone in Arcueil for Bouygues Immobilier Participation in the competitive dialogue for the development of the Saint-Sauveur wasteland in Lille selection 2013 Work in progress 2013 Work in progress 2013 The firm currently has a team of 35 people. Selection 2013 Participation in the competitive dialogue for the development of Coeur de Quartier-Phase 2 for EPADESA and the city of Nanterre Construction of 134 housing units on the banks of the Ourcq canal for Bowfounds Marignan in Paris 19th arrondissement Handover 2014 Construction of a nursing home, local authority housing, day care centre, council flats and creche in Paris 15th arrondissement for SemPariSeine / handover 2015 in progress in progress Development of the Garonne Eiffel urban project / Bordeaux Euratlantique Atelier International du Grand Paris TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June Team Contacts Location Place de la République Paris 3rd, 10th and 11th arrondissements Client City of Paris, Highways Department (Direction de la Voierie et Déplacements) Project management Trévelo & Viger-Kohler, commissioned architects and urban planners Pierre-Alain Trévelo and Antoine Viger-Kohler; Vincent Hertenberger, Project Manager with Agathe Lavielle Victor Francisco, Pavilion Project Manager ATEC technical consultants Damien Bodenes and Audrey Marc AREAL + Martha Schwartz Partners, landscapers Christian Weier CITEC traffic and movement consultants Philippe Gasser, Alexis Dupont-Roc and Matthieu Baradel JML Consultants, fountain consultants Jean-Max Llorca AIK - Yann Kersale, lighting design Fabienne Maman, Jean-Marie Priol and Clara Ritouret Transsolar, environmental consultants Arnaud Billard Ville Ouverte, dialogue and consulting Gwenaelle d Aboville and Pierre-Antoine Tiercelin, with Samuel Poisson Segic Ingenierie Mutual Fund Fabrice Giudici Square RAZEL-BEC + CentralPose Lot 1: External works + laying slabs Eiffage Energie Lot 2: EP+SLT Kronimus Lot 3: Concrete slab supplier Signature Lot 4: Horizontal signage Linea BTP Lot 5: Vertical signage Sogea Lot 6: Soakaway pit Eiffage Energie Lot 7: Fountains Mineral Service Lot 9: Concrete poured in situ EMCB Lot 10: Wooden seating Pavilion MGE: General works Pro Logis Lot 1: Earthworks and foundations ERTCM Lot 2: Framework MGE Lot 3: External joinery SMAC Lot 4: Sealing EMT Lot 6: Plumbing, heating, ventilation EAMS elec Lot 7: Electricity ETAO Lot 8: Drilling, geothermal TVK Trévelo & Viger-Kohler Architectes Urbanistes 23 rue Olivier-Métra Paris - France T. +33 (0) Communication : Océane Ragoucy PRESS CONTACT METROPOLIS COMMUNICATION Chloé Habig & Olivia du Mesnil du Buisson 8 rue Legouvé Paris - France T. +33 (0) Visuals Credits Photographer: Clement Guillaume Perspectives: TVK/Myluckypixel Plans, sections, axonometry: TVK Drawings: TVK/Martin Etienne View photographs Direct link: Username: TVK Password: PRESSE Download photographs in high definition: TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June TVK - Place de la Republique - June
Related Search
We Need Your Support
Thank you for visiting our website and your interest in our free products and services. We are nonprofit website to share and download documents. To the running of this website, we need your help to support us.

Thanks to everyone for your continued support.

No, Thanks